Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

🎂Βασιλόπιτα

Υλικά:

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 120 γραμ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 120 γραμ. γάλα
  • 80 γραμ. κονιάκ
  • 200 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • Άχνη ζάχαρη
  • Εκτέλεση

  • Πριν ξεκινήσουμε τη βασιλόπιτα,

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
    • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
    • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.

    Για το μίγμα

    • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
    • Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
    • Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
    • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
    • Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
    • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
    • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.
    • Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
    • Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
    • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
    • Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
    • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
    • Ψήνουμε για 45′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
    • Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
    • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
    • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
    • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο  ή πάρτε ιδέες εδώ πώς να στολίσετε την βασιλόπιτά σας!